Es
coneixen amb el nom de molins hidràulics aquells que, moguts pel corrent de
l'aigua, trituren cereals com el blat, el sègol, l'ordi, el blat de moro, etc.
fins a transformar-los en farina; o amb la finalitat d’obtenir altres
subproductes, com sèmola i purés infantils, realitzen el procés d’esclofollada
d’aquestos cereals.
Els molins hidràulics
podem classificar-los en dos tipus: molins d'horta i molins de secà. Els
d'horta són aquells que estan situats en grans sèquies on hi ha abundant cabal
d'aigua, mentre que els de secà estan localitzats terres endins, en punts on
nàix alguna font o brollador, i l'orografia del terreny permet salts d'aigua,
que d’aquesta manera són aprofitats.
Les primeres notícies escrites que es tenen
sobre els molins hidràulics són del segle I abans de Crist, i es deuen a Marco
Vitrubio qui, en les seues obres, descriu detalladament el funcionament del
molí de roda vertical, si bé és sabut que aquesta modalitat de molins ja
existia en Persia i altres zones del Mediterrani Oriental en el segle V a. C.
No coneixem amb exactitud
el moment en que apareixen a la Península Ibèrica però sí que la seua expansió
es produïx durant l'Edat Mitjana. En el món àrab els molins van ser considerats
un “bé social”. Aquest concepte va donar un gir absolut amb la instauració del
feudalisme: el molí comença a unir-se al concepte econòmic de benefici per al
seu propietari, ja que aquest element va començar a ser una entrada contínua de
rendes. Per aquest motiu era important obtenir la seua propietat. Així, tant
reis com nobles o l'església van intentar aconseguir i conservar aquest bé
patrimonial.
Per contra, els camperols
es veien obligats a diversos tipus de gravamens a canvi del seu ús, doncs era
necessari moldre els productes agrícoles (arròs, blat, ordi...) per al seu
posterior consum. Aquestes condicions econòmiques entre senyor i camperol
quedaven estipulades en les Cartes Pobles que s'atorgaven als nous pobladors
després de la reconquesta; més
endavant veurem un exemple en el cas del molí objecte d'estudi.
L'època que més van
proliferar els molins va ser durant els segles XVI i XVII; es calcula que havia
en la Península Ibèrica més de sis mil molins fariners, a més d'altre tipus
d'artefactes hidràulics per a la mòlta, com eren els batans, dels quals es
calcula que hi havia més de tres-cents.
I. CARACTERÍSTIQUES DELS MOLINS
La pedra per a fer les
moles de molí ha de tindre unes condicions especials tant de duresa com de
resistència; el continu moviment de gir i fregament entre les dues moles en el procés
de mòlta de cereal fa que s'aplique una forta pressió entre ambdues que provoca
la seua erosió i desgast progressiu.
Antigament, la pedra per a les moles dels molins procedia de les pedreres
més pròximes, ja que calia extreure roques de gran volum i pes. Aquest treball es realitzava bé en la
mateixa pedrera, bé al lloc on estava emplaçat el molí; es treballava la pedra
amb maça i punxó de ferro fins a transformar-la en una roda circular. Amb el pas del temps i la millora dels
mitjans de comunicació i de transport, les roques de pedra de pedernal, de
quars o la pedra “berroqueña” de granit es van buscar en pedreres de llocs més
distants, encara que el mètode per a treballar la pedra no va canviar.
L'artefacte principal
d'aquestes instal·lacions molineres són les moles pròpiament dites, que està
format per dues pedres circulars de rodezno superposades i anivellades. La de
la part de baix és fixa i descansa en el sòl, mentre que la de la part de dalt
és mòbil. Al engegar-se gira sobre el seu eix i exerceix una pressió sobre el
gra triturant-lo entre les seues ranures i transformant-lo en farina. La mola
superior rep el nom de volandera i l’inferior el de sotana o jussana.
A aquestos molins se'ls
podia aplicar o bé la força humana o bé l'animal, però a fi d'augmentar la
producció i rendiment, era convenient incrementar el diàmetre de les moles i
per tant disposar d'una font energètica major que fos capaç de moureles. D’aquesta
manera es va aprofitar la força del corrent de l'aigua, el que va donar lloc a
la utilització del molí hidràulic.
Per tal d’aprofitar
aquesta força de l'aigua era necessari construir els molins sobre una séquia
d'aigua o bé en els corrents de un riu o d’una font. En els cas dels molins que
es construeixen al marge del corrent de l'aigua, cal desviar l’aigua del seu
trajecte original per mitjà d'un assut, presa o parada d’aigua, per tal
d’aconseguir una quantitat important de corrent d'aigua que es denomina
“pesquera”. Aquesta "pesquera" es canalitza mitjançant una sèquia de
murs grossos o ribassos; de vegades cal excavar en el terreny i passar a través
d'una o diverses obertures practicades en la part baixa de les parets dels
edificis.
L'aigua cau per una
conducte o rampa fins a la saetilla
que acciona el rodezno situat sota la
volta de l'armella. Aquesta sínia horitzontal que rep la força del corrent de
l'aigua tradueix la pressió en un moviment rotatori que transmet a la mola volandera.
En els molins pot existir més d'una mola, que
està formada, com s'ha dit abans, per dos queixals de diferent diàmetre i
grossor en funció la classe de cereal que hagen que moldre. El diàmetre
d'aquestes moles és variable: normalment
sol estar entre 0,90 m i 1,50 m. El seu grossor sol ser d'uns 0,30 o 0,40 m.
Per tal d’aconseguir una
major durada i evitar que s'esquerdaren o trencaren, se'ls cenyia un cilindre de ferro, conegut
amb el nom de cincho, al diàmetre exterior de la roda amb dos pernos de ferro
que, introduïts per dos forats diametralment oposats, penetraven en la pedra de
manera que ambdós elementes, mola i cincho, formaven una sola peça.
2 ANTECEDENTS DELS MOLINS
EN ANTELLA
En el jaciment íber del
segle II a. d. C anomenat "La Creueta", situat en la planícia de la
serra coneguda amb aquest nom -als peus de la qual està assentada la població
d'Antella- es van trobar, entre altres restes arqueològiques, gran quantitat de
rodes de pedra de molí de cereal. És destacable l'abundància de rodes: una per
casa. Aquesta és la principal diferència amb el poblat de La Bastida de
Moixent, on solament havia un molí en el centre del poble. Dada que ens permet
afirmar la importància de l'economia agrícola basada en el cereal per als
habitants del poblat ibèric d'Antella.
Entre les mostres recollides es poden destacar
2 rodes que van aparèixer completes; 5 meitats; 8 parts amb anses i orificis de
subjecció i altres tantes sense les anses.
Les moles o rodes estan fetes totes del mateix material: es tracta
d'una pedra porosa amb incrustacions de jacints de Compostel·la que ofereix un
excel·lent rendiment per a triturar el cereal. La grandària de les moles de
molí oscil·la entre els 30 i 60 cm de diàmetre, sent el seu grossor també
variable -entre 5 i 25 cm- com a conseqüència del desgast produït pel fregament
dels queixals, que anava rebaixant a poc a poc el seu gruix.
Probablement, aquestes rodes es movien manualment, mitjançant l'esforç
físic de les persones, ja que el seu diàmetre és de reduïdes dimensions. La
mola de la part superior té dues anses laterals simètriques en posició
horitzontal que van deure usar-se per a posar-la en moviment mitjançant un gir
de rotació. De les seues dues cares, la part de dalt està més erosionada pel
pas del temps, mentre que la part de baix està més desgastada pel fregament
conseqüència de la mòlta.
La roda fixa de la part inferior, sotana, era simètrica a la superior però no
tenia anses, ja que deuria estar assentada i fixa sobre una superfície plana o
sobre el sòl.
A més dels molins que van
existir en el poblat ibèric de “La Creueta”, en el terme d'Antella han
funcionat dos molins hidràulics, situats un d'ells en la part de dalt del assut
d'Antella i l'altre en la part baixa de l’anomenat assut. El funcionament d'ambdós es produïa amb la força que
proporcionava el corrent de l'aigua de la Sèquia particular d'Antella.
El primer molí es trobava en una xicoteta casa
en la “partida del Oro”, i per les dimensions reduïdes de l'edifici era conegut
amb el nom de “el Molinet”. Contava amb una mola farinera i una mola arrossera.
Va deixar de funcionar com a molí en la primera meitat del segle XX, en la
dècada de 1940: hi va ser instal·lada una turbina que, aprofitant el salt de
l'aigua, produïa electricitat. Posteriorment va ser comprat per un grup de camperols
amb la finalitat de dedicar-lo a elevar aigua per al reg.
La turbina es posava en
moviment per un salt d'aigua de 2 metres d'altura que queia des d'un canal pel
qual es desviava aigua de la sèquia particular d'Antella. Se li va acoplar una
bomba d'aigua i, amb aquest sistema, s'obtenia una fila d'aigua de 2900 litres
per minut, sense cap cost de manteniment, ni més despesa per al seu
funcionament que el cost d’una pastilla de brea cada any, la qual s’utilitzava
per a aplicar-la sobre la corretja de transmissió, per tal d’evitar que aquesta
patinés.
La instal·lació es va
deixar inutilitzada i abandonada a la fi de l'any 1972, i va desaparèixer
–fonaments inclosos- al ser arrasada per l'aigua del Xúquer en la pantanada del
20 d'octubre de 1982.
L'altre molí, que és el
tema d'estudi d'aquest treball, estava instal·lat en un edifici antic que
existeix als afores de la població, unit al nucli urbà, al final del carrer
Moli, al costat de la sèquia particular d'Antella que és un canal ample, amb
lleugera pendent i fins a fa pocs anys tenia un cabal d'aigua continu i
abundant i que és a prop de l'edifici
que va ser la casa palau del Senyor Territorial.
Aquest molí és l'únic molí
hidràulic que queda en peu en tot el terme municipal d'Antella. A diferència de
“el Molinet”, tenia tres moles, dos farineres, un eix per a blat i un altre per
a blat de moro; la tercera mola s'empleava per a moldre l'arròs.
Per ser l'únic molí que ha
existit dins del nucli antic del poble, pensem que pot ser el mateix que apareix documentat en la Carta de poblament
de 1610 , que en el seu capítol XII diu textualment: “Ittem es
estat pactat stablit y concordat entre les dites parts que los dits nous
pobladors que huy son y per temps seran del dit lloch de Antella sien obligats
a Moldre en lo molí del Senyor, coure en lo forn, fer oli en la almacera,
comprar en la tenda, taverna fleca y
carniceria del dit lloch sols pena de xixanta sous per cascuna vegada que
contrafaren aplicadora a la Senyoria ab tal mpero que lo foraster que portara
vitualla a la plaça puixa fer plaça una vegada cada semana sens encorrer en
pena ninguna.”
Corrobora el que s'ha dit en el paràgraf anterior el fet
que, segons els pactes que apareixen en el capítol XXIV de la Carta de
poblament, cap nou poblador podia tenir. Veiem-ho: “Ittem es estat pactat stablit y
concordat entre les dites parts que ningun poblador que huy es y per temps sera
de dita Baronia no puixa fer forn, hostal, Moli, ni carniseria, ni tenir tenda
ni altres regalies en lo dit lloch de aquell sots pena de la perdicio de la tal
Regalia que faran y de vint y cinch lliures applicadores a la Senyoria.”
Tornem a trobar documentat
aquest molí hidràulic en el segle XIX, quan Pascual Madoz en el seu “Diccionari
Estadístic Històric d'Alacant, Castelló i València” escriu referint-se a
l’anomenat molí: “hay un
molino harinero situado al extremo sur de la población, al que dan impulso las
aguas de la acequia de Antella. Continua refiriéndose a las artes, industria y
comercio diciendo que el comercio consiste principalmente en la venta de arroz
y seda, despachándose en el mismo pueblo, a donde acuden los especuladores de
diferentes pueblos que se lo llevan sin descascarar, pues el ´´unico molino,
que hemos dicho hay, no basta a limpiarlo con la apetecida prontitud; la seda
se esporta á Alberique, Alcira, Játiva ó Valencia, en donde sus dueños la
venden á los comerciantes que en ella trafican; y se celebra un mercado los miércoles
de cada semana, reduciéndose las especulaciones á la compra y vennta de art. de
primera necesidad, tanto de los que ofrece el pais, como de los que se importan
de afuera, particularmente géneros coloniales y ultramarinos”.
3. EL MOLÍ HIDRÀULIC
L'edifici del molí és una casa antiga que
consta de planta baixa i una altura. Les seues parets i murs estan fets de
maçoneria (construïdes amb pedres i encalats).
Aquest molí conserva un
gran valor etnològic, ja que en el seu interior manté tota la maquinària i
estris del molí de blat i diverses moles. Quan a la fi de 1954 es va tancar i
va deixar de funcionar, com es tractava d’una empresa familiar, el seu
propietari no va desmantellar ni va derrocar l'edifici, que es comunica
directament amb l'habitatge del moliner. No obstant això, hem comprovat que el
seu estat de conservació no és massa bò ja que no ha rebut l'adequada atenció i
cura.
En la planta baixa trobem
les moles, els encaixats de conductes de fusta pels quals girava un cargol
sense fi acoblat en el seu interior, i les canonades metàl·liques per les quals
pujava i baixava el cereal i el producte mòlt o esclofollat. En la planta de
dalt, tot diàfan, es troben els sedassos de garbella utilitzats per a separar
la farina del segó i d'altres subproductes del cereal, així com les rodes
motrius que, per mitjà de corretges de cuir, generen el moviment de diferents
elements de la instal·lació farinera.
El sostre de la planta
baixa - té la forma d'una volta còncava- està fet amb guix que es recolza en unes
vigues de fusta. Aquest sostre, en la part de dalt, és pla i es pot xafar com és propi en les cambres o graners de les
cases rurals.
Per contra, el sostre del
primer pis, que és la teulada de l'immoble, està rematat amb un canyís, cobert
per l’exterior amb teula àrab, que el protegeix del sol i de l'aigua; només hi
ha un troç que està cobert per peces "rasillas" d'argila (ja que el
canyís es va espatllar), mantenint les teules àrabs de l'exterior.
El molí prenia l'aigua de
la Sèquia Particular d'Antella, que discorre per les portelles de les cases del
carrer de San Rafael, en línia recta amb direcció al molí. Al ser un canal
cabalós, el seu corrent formava una gran massa d'aigua que era conduïda per un
canal format entre les parets del darrere de les cases del nucli urbà i un
gruixut mur de terra, que es va reforçar més tard amb maçoneria i formigó.
El moliner, mitjançant
unes taules de fusta que més tard va substituir per una paret d'obra, feia una
presa per a la retenció de l'aigua, amb la qual regulava el cabal que el molí
necessitava en cada moment, prenent tan sols la que desbordava per sobre
d’ella. Amb l'aigua sobrant, que s'utilitzava per al reg, continuava la sèquia
el seu curs. Aquest es desviava en direcció al sud, circumval·lant l'edifici
del molí i arribant al safareig públic, que encara es conserva però que no manté en l'actualitat el seu ús públic.
L'aigua entrava en el molí per uns buits
-rematats en forma d'arc- que hi ha practicats en la paret noroest del casalt a
través d'obertures fetes en el mur, en forma d'albelló fabricats amb taulells.
El conducte o galleda pel
qual l'aigua arribava a l'interior del molí, té forma de tornada de canó, està
construït amb pedres i morter de calç, donant com a resultat de l'obra una
estructura monolítica, puix que era necessària
una gran resistència per a suportar la força del corrent d’aigua, que
descendia fins a copejar el “rodezno”,
-situat sota el sòl de l'edifici- que és el que feia girar les rodes per a la
mòlta.
En la planta baixa es
trobaven les rodes de moldre, i els altres elements tals com la tremuja on es
dipositava el cereal i la tremuja de recollida de la mòlta, és a dir: la sala
de les moles i la sala d'envasat. En la part alta estaven els eixos
transportadors tancats en capsetes de fusta, les corrioles circulars i les
corretges transportadores que posaven en funcionament tot el mecanisme dels
diferents elements del molí.
Es tractava, com hem dit,
d'un molí polivalent: en el seu interior treballaven conjuntament el molí
fariner -en el qual es molia blat-, la secció de maquinària i rodes -on es
molia blat de moro- i un tercer punt en el qual estava el molí on
s’esclofollava l'arròs (que deixava el gra blanc, al separar-lo del pallús
Pel que fa al funcionament
del molí de cereals (blat, civada, sègol, etc) -que està només passar la porta
d'entrada- podem dir que entre les seues moles es produeix la trituració i
mòlta del cereal fins a transformar-lo en farina.
El gra per a la mòlta es
dipositava en la tremuja, que era un recipient de fusta en forma de tronc de
piràmide invertida, d'on queia a l'ull de la mola superior. Per tal de regular
la quantitat de gra que eixia es disposava d'un sistema de dosatge anomenat
“triqui-traque”, que produïa un soroll que avisava al moliner quan no quedava gra
en la tremuja.
Les moles circulars que es
conserven muntades en el seu interior –així como les que poden veure's
recolzades en el mur del sud de l'edifici- són de mesures diferents per a cada
classe de cereal. Les que es destinaven a la mòlta del blat tenien un diàmetre
de 1,40 m i un grossor de 0,20 m, i estaven protegides per un cinyell de ferro;
les que s'empleaven per a moldre el blat de moro tenen un diàmetre de 1,30 m i
un grossor de 0,30 m, i estan envoltades -per a la seua protecció- per dos cinyells
de ferro.
El blat o cereal passava
per un garbell col·locat en la part de dalt o cambra, per a llevar-li pedres i
impureses abans que, a través d’un tub, anava a parar a una tremuja de fusta
col·locada sobre les moles. Per un xicotet forat que té la tremuja en la seua
part inferior, eixia poc a poc el gra. Aquest queia en un buit central de la
mola, on era triturat. Una vegada mòlt, quedava emmagatzemat en un dipòsit.
Finalmente, des d’aquest dipòsit s'enviava al bagul sedàs de la cambra per a ser
garbellat.
Per a que el cereal mòlt caiguera al dipòsit i
no s'escampara pel molí a causa de la velocitat de la pedra “volandera”
s'envoltava aquesta mola amb una estora confeccionada amb diverses cingles de
llata d'espart que servia de contenció del cereal mòlt. Aquesta estora es
conserva penjada d'una biga de fusta
Per a variar la pressió de la roda superior
giratòria sobre la inferior fixa, segons el grau de mòlta que es desitjava,
-depenent de la classe de blat i del grossor del gra- bastava amb estrènyer més
o menys la mola rotora amb uns gats de ferro, que es subjectaven a la tremuja.
D’aquesta manera es reduïa o ampliava l'espai entre les dues moles.
Com hem dit abans, del
dipòsit es pujava el gra triturat a la cambra per mitjà d'uns tubs de fusta amb
cargols sense fi en el seu interior i moguts per corrioles. Allí queia en un
gran bagul que, proveït de sedassos de tela, separava la farina del segó.
En la foto següent podem
vore, subjectes al sostre i sobre el bagul sedàs, conductes del complex del
molí. Per cadascun d'ells descendia el producte de nou a la planta baixa.
D'aquesta manera, la farina ho feia per
la tremuja central de fusta, mentre que pels tubs cilíndrics independents ho
feia el segó i altres subproductes per a ser immediatament envasats: la farina
en sacs de teixit compacte i de tela blanca; i en sacs fets amb menys fibra o
bé d'espart o jute, el segó.
L'ofici de moliner ha
estat un treball de tradició familiar, passant de pares a fills, amb una llarga
jornada laboral, ja que el mateix moliner
s'encarregava de moltes feines diferentes: cuidar els elements mecànics del
molí; controlar l'entrada d'aigua; havia de reparar els elements de fusta i
netejar les gleres d'entrada de l'aigua i els desguassos; també, amb un punxó
de ferro, picava les moles de pedra per a refer les ranures, després de desmuntar i retirar les pesades rodes.
En l'interior de l'edifici
també es conserva un xicotet molí de funcionament manual que utilitzava el
moliner per a moldre xicotetes quantitats de cereal amb la finalitat de saber
quanta farina s'obtenia per quilo de cereal. Segons el resultat d'aquesta
prova, es cobrava al propietari del producte a moldre un major o menor import,
que normalment es pagava en espècie. A més, per cada 20 quilos de blat es cobrava
amb 1 o 2 quilos de farina, segons fos el
rendiment del cereal.
Del molí de blat de moro
solament es conserva en el seu lloc original la mola fixa. La mola de la part
superior la podem vore a l'exterior del molí recolçada en la paret del casalot.
El primitiu molí arrosser
que descriu Pascual Madoz, estava en desús i molt deteriorat, per la qual cosa,
l’any 1940, el propietari va decidir instal·lar un de nou. Aquest nou molí
funcionava amb electricitat. Des d’aleshores
el molí d'Antella va tornar a ser l'únic que coneguem en el qual es
podia moldre arròs, blat i blat de moro, a més de ser un dels millors i més
importants de tota la Ribera.
Aquest molí arrosser està en una altra
dependència contigua al molí fariner amb les seues moles, corrioles, conductes,
corretges i altres estris.
En una parcel·la de terra
que hi ha entre el canal que duia l'aigua al molí, la sèquia particular
d'Antella i l'immoble, va existir una bassa en la qual es dipositava l'arròs
ensacat per a amerar-lo. Després, per uns conductes quadrats de fusta (amb un
cargol interior sense fi) es pujava l'arròs fins al pis de dalt i es dipositava dintre d'un artefacte
preparat per a fer-lo girar fins a llevar-li la corfa. Una vegada que l'arròs
quedava blanc, en el mateix artefacte es feia una selecció del gra, separant el
sencer del trencat. Una vegada classificat, cada producte queia a la planta
baixa per unes canonades de ferro. El gra sencer s'envasava per a aliment i els
grans partits es molien per a obtenir farina d'arròs i farinetes per als
xiquets; amb els residus -la “cascara”
i trossos molt xicotets- es feia “morret”, que era un “pienso” per als animals.
Com ja hem assenyalat
abans, a la força hidràulica es va sumar una altra font d'energia, l'elèctrica,
que posava en funcionament els motors elèctrics necessaris per a moure les
turbines. La possibilitat de treballar amb electricitat era important, ja que
en algunes ocasions es tallava l'aigua de la Sèquia, com a l'hivern, per netejar i podar el seu llit i
els ribassos, que en molts trams eren de terra.
Com hem vist, el tipus de
mecanisme que transmet l'energia de l'aigua per a moure les rodes és el que es
descriu en diferents molins valencians. Consisteix a la caiguda de l'aigua sobre un robust arbre vertical,
fet generalment de fusta, el qual, en rebre l'impuls del corrent d’aigua, el
transmetia a la roda “volandera” -a la que estava connectat-. La feia girar a
80 o 90 voltes per minut en els molins fariners, i entre 100 i 120 girs per
minut en els arrossers, ja que cada tipus de roda estava preparada per a
assolir una o altra velocitat de gir, segons el tipus de gra que havia de
moldre.
La mòlta del cereal
gairebé sempre ha estat sotmesa a controls, tant en l'etapa senyorial com en
altres èpoques posteriors. Des de l'any 1940 existia un organisme anomenat
“Fiscalia” que imposava fortes sancions a qui no complia amb la legislació
vigent. Açò ocasionava que moltes persones que acudien a moldre a Antella
procedents de les poblacions de Tous, Gavarda, Alberic, La Garrofera d'Alzira i
altres llocs -ja que no hi havia un altre molí fariner fins a Montortal-
arribaren durant la nit carregats amb el cereal, aprofitant la foscor, i s'en
anaren amb la seua nova càrrega abans que claregés. Es desplaçaven pel forest,
per camins de terme, i per la Sendera, per a evitar tant els pagaments
establerts per la legislació com les sancions per incomplir-la.
Una placeta situada entre
el molí, l'habitatge del moliner i el safareig -que es conserva en el costat
esquerre de la sèquia- era el lloc reservat per a deixar les cavalleries i
carros utilitzats en el transport del cereal primer, i de la farina o l'arròs
finalment.
L'aigua que arribava al
molí, una vegada realitzatda la seua comesa, no retornava a la sèquia mare ja
que desaiguava en una altra sèquia, amb traçat perpendicular a la d'Antella,
coneguda amb el nom de “L’escorredor”. Aquesta tenia en el seu principi una
profunditat de més de dos metres, altres dos d'ampla i més de 300 m de llarga.
El seu recorregut finalitzava en el canal de la Sèquia Real del Xúquer on
desguassava, abocant en ella tot el seu cabal.
Una sendera corria en paral·lel a l’Escorredor
del molí, fins que, en la dècada de 1950, com el molí ja no funcionava, i amb la finalitat de’eixamplar la senda i
fer un camí de terme pel qual pogueren circular vehicles de petit i mitjà
tonatge, “La Hermandad Sindical de Agricultores y Ganaderos” va comprar a José
Benet Esparza -propietari del molí- la sèquia de l'escorredor per la quantitat
de 300.000 pessetes. Per a fer el camí van procedir a encegar-lo, omplint la
seua glera amb enderrocs, fins a arribar al mateix nivell de la senda.
No pensem que fos aquesta una bona solució,
doncs amb aquest mètode es va fer desaparèixer un canal de desguàs construït en
temps remots i que s'hagués pogut salvar i conservar cobrint-lo amb bigues i
maçoneria formigonada, o altre tipus de solució adequada.
El molí es va tancar quan
va finalitzar la guerra civil i van ser tancats “els molins maliquers” i foren sustituits per els grans molins
industrials.
Marina
Estarlich Martorell
Ramón Estarlich Candel
Cronistas de Antella
BIBLIOGRAFiA:
La
Acequia Real del Júcar
[ Enric Guinot, dir.]. Valencia : Generalitat Valenciana, Conselleria
d'Agricultura, Peixca i Alimentació, 2000. 193 p. ISBN: 84-482-2607-0
ALVARO, Francesc ; BARBERÀ I MIRALLES,
Benjamí. Molins Fariners d’aigua.
Benicarló : Centre d'Estudis del Maestrat, 2001. 111 p. ISBN: 84-930291-3-0
Industrias
prehistóricas de Humanes de Madrid.
Paco Ramos [coord.] Humanes de Madrid: Ayuntamiento, 2007. 298 p.
MADOZ, Pascual. Diccionario geográfico-estadístico-histórico de Alicante, Castellón y
Valencia Valencia: Institución Alfonso el Magnánimo, 1982. ISBN:
84-500-5411-7
OLIVER NARBONA, Manuel. Molinos harineros de agua. Alicante :
Universidad : Centro Educativo del Medio Ambiente, 1983. 68 p.
PÉREZ MEDINA, Tomás V. Los molinos de agua en las comarcas del
Vinalopó: (1500-1840). Petrer : Centre d'Estudis Locals de Petrer, 1999.
108 p. ISBN: 84-605-9651-6
REYES MESA, José Miguel. “Los molinos
hidráulicos en la provincia de Granada”. Gaceta
de Antropología. Universidad de Granada, 2000. nº 16.
SELMA, Sergi. “Poblament i molins al
districte islàmic de la Madina Al-Jazira Sügr (Alzira, la Ribera)”. En: L'espai de l'aigua. Actes de la VI Assemblea
d'Història de la Ribera. Alzira. 1997.
SENDRA BAÑULS, Fernando. Molins d'aigua a la Vall d'Albaida. Ontinyent
(Valencia) : Caixa d'Estalvis d'Ontinyent, Obra Social, 1998. 139 p. ISBN:
84-95102-02-1
SENDRA BAÑULS, Fernando. Passeig pels molins d’aigua de la Safor.
Picanya : Edicions del Bullent, 2001
Picanya : Edicions del Bullent, 2001
SIMÓN GARCÍA, José Luis. “La dinámica evolutiva dels molins
riberencs: segles XV-XIX”. Actes de la
VIII Assemblea d'Història de la Ribera. Cullera, 2004.
No hay comentarios:
Publicar un comentario